perjantai 16. heinäkuuta 2010

Eddie ja MH

Sain kuin sainkin Eddien mahtumaan Springerspanielit ry:n järjestämään mh-kuvaukseen. Pääsimme testiin toiselta varasijalta. Minulle on ehdottoman tärkeää selvittää, mitä koirani päässä tapahtuu. Se nimittäin on suurin mielenkiintoni kohde koirissa. Voisin puhua tunteja käytöksestä ja luonteesta. Rakastan analysoida koirieni luonnetta ja miksi ne tekevät, mitä tekevät. Koska koirani ovat myöskin ajateltuja jalostuskoiria, niin minusta on tärkeää tietää, että millaisista "palasista" ne koostuvat. Ja suoritan tiukkaa karsintaa luonteen osalta... jopa niin, että en ole vielä koskaan käyttänyt omaa kasvattiani jalostukseen. Tosin kerran sellainen on astutettu, mutta siitä ei tullut silloin mitään. Sitten tunnustan, että olen tolkuttoman rakastunut omiin koiriini ja näen ne ruusuisten lasien läpi ainakin kaksivuotiaaksi asti. En siis pysty olemaan obektiivinen ja siksi tarvitsen mustaa valkoisella koiristani.

Eddie on mielestäni reipas, rohkea, kohtuullisen kova, nöyrä, mutta ei mikään kovin nopea oppimaan. Oppii kyllä, mutta edellisiin käyttölinjaisiini verrattuna on hidas siinä. Eddie on rehellinen ja avoin. Se on hiljainen. Kestää lapsen kovakouraisenkin käsittelyn. Kertakaikkiaan joviaali ja helppo koira.

Kontakti:
1a Tervehtiminen 4 (ottaa itse kontaktia tai hyväksyy sen)
1b Yhteistyö 3 (lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testinohjaajasta)
1c käsittely 3 (hyväksyy käsittelyn)
Tämä kohta meni niin kuin olin ajatellut. Se on sosiaalinen ja kiinnostunut kontaktista. Se tosin on hyvin kiinnittynyt minuun, joten katseli peräänsä, kun testinohjaaja vei sitä pois päin.

Leikki 1
2a leikkihalu 3 (leikkii - aktiivisuus lisääntyy tai vähentyy)
2b tarttuminen 3 (tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla)
2c puruote ja taisteluhalu 3 (tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta)
Eddie pitää vetoleikeistä ja lähtikin heti leikkimään, kun oli mahdollista.

3a takaa-ajo 1. kerta 1 (ei aloita) 2. kerta 1 (ei aloita)
3b tarttuminen 1. kerta 1 (ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään) 2. kerta 1 (ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään)
Tätä jännitin aluksi, koska en halua, että koira lähtee minkään elävän tai muuten liikkuvan perään. Eikä se sitten lähtenytkään.

4 Aktiviteettitaso 3 (tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja)
Tämä meni niin kuin kuvittelin.

Etäleikki
5a kiinnostus 3 (kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja)
5b uhka/aggressio 1 (ei osoita uhkauseleitä)
5c uteliaisuus 3 (saapuu piilossa olevan avustajan luo)
5d leikkihalu 2 ( Ei leiki, osoittaa kiinnostusta)
5e yhteistyö 3 On kiinnostunut leikkivästä avustajasta)
Tässä se oli heti mukana kuviossa ja lähtikin heti katsomaan avustajaa, joka oli piilossa. Päivä oli todella kuuma, joten siitä oli kuitenkin huomattavasti kiinnostavampaa uida läheisessä ojassa, kun leikkiä avustajan kanssa. Olisikin mielenkiintoista tietää, että mitä se olisi tehnyt viileämmällä ilmalla. Olisiko leikkinyt?

Yllätys
6a pelko 2 (kyykistyy ja pysähtyy)
6b puolustus/aggressio 1 (ei osoita uhkauseleitä)
6c uteliaisuus 5 (menee haalarin luo ilman ohjaajan apua)
6d jäljelle jäävä pelko 1 (Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä)
6e jäljelle jäävä kiinnostus 1 (ei osoita kiinnostusta haalariin)
Olin oikeastaan yllättynyt siitä, että kuinka toimintakykyinen se olikaan. Se nimittäin meni heti ja selvitti itselleen, että mistä on kyse ja sitten ei enää piitannut asiasta. Tiesinhän minä, ettei se ole mikään vellihousu, mutta oli todella hienoa nähdä, että se on niin reipas koira.

Ääniherkkyys
7a pelko 2 (kyykistyy ja pysähtyy)
7b uteliaisuus 5 (Menee räminälaitteen luo ilman apua)
7c jäljellejäävä pelko 1 (Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä)
7d jäljellejäävä uteliaisuus 1 1 (ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan)
Tässä sama juttu kun haalarilla, heti kun kattilankannet olivat lakanneet rämisemästä, se meni ja selvitti asian ja sillä sipuli.

Aaveet
8a puolustus/aggressio 2 (osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä)
8b tarkkaavaisuus 4 (tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja)
8c pelko 5 (peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta/pakenee)
8d uteliaisuus 1 (menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut hupun pois/ ei mene ajoissa)
8e kontaktinotto aaveeseen 4 (ottaa itse kontaktia avustajaan)
Tässä nähtiin jo hieman erilaista toimintaa, sillä aaveet selvästi hirvittivät sitä. Se seisoi taluttimen mitan päässä minusta ja murisi pari kertaa. Sitten kun päästin irti, se pakeni kauemmaksi, mutta ei karannut paikalta. Ja kun otin hupun pois avustajalta, niin se tuli selvittämään asian.

Leikki 2
9a leikkihalu 4 (leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen)
9b tarttuminen 4 (Tarttuu heti koko suulla)
Tässä selvisi se, että se ollut lainkaan paineistunut koko testistä ja itseasiassa leikki vielä innokkaammin, kuin alussa.

10 ampuminen 1 (ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välintpitämätön)
Se on varsin hyvin totutettu laukauksiin, joten tässäkään ei mitään uutta.

Minusta tämä kuvaus osoitti sen olevan harvinaisen tervejärkinen nuoriherra, mitä ounastelinkin, koska se on ollut niin helppo ja joviaali koira. Aion myöskin luonnetestata koiran, kun se täytää kaksi vuotta. Jännä nähdä miten nämä kaksi korreloivat toisiaan. Sekin on mielenkiintoista, että Eddien isä Searover Mickey Mouse "Musse Pig" (Mikki Hiiri suomeksi) on myöskin mh-kuvattu. Ja se on myöskin suorittanut palveluskoirakoulutustunnuksen (pelastus) Ruotsissa. http://www.conovers.nu/NY/k9.asp?hl=yes&what=cocker&location=IN ('1','2','4')

Valitettavasti ei ole kuvia lainkaan, koska Juha ja Sami laittoivat lapsen meidän (minun ja Helenan) matkaan ja se sai raivarit kun aloitimme kuvauksen. Joten Helena ei nähnyt mitään koko kuvauksesta, mikä harmitti meitä kovasti. No pojat olivat kaivaneet mökillä monttua...

Ai niin, nyt pitäisi kommentoinnin onnistua kaikilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti